L'INDEST es presenta en societat
"Més territori, més desenvolupament, més recerca, més país"
Descarregar PdfUn acte celebrat el dimecres 21 d'octubre al saló Víctor Siurana del Rectorat ha estat el tret de sortida de cara a la societat de l'INDEST. L'Institut és un dels quatre pilars de la investigació que es fa a la UdL, que es van fixar en el Pla Estratègic de la institució (els altres tres són Agrotècnio, IRBLleida i INSPIRES, dedicats, respectivament a l'agroalimentació, la salut i l'energia sostenible). L'INDEST és integrat per vint-i-un grups de recerca i quatre investigadors a títol individual. Tot aquest grup de persones (en total un personal d'investigació que fa un conjunt de més de cent vuitanta persones), provenen principalment de quatre facultats (Dret, Economia i Turisme; Lletres; Educació, Psicologia i Treball Social; Infermeria i Fisioteràpia), a més de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), adscrit a la UdL.
El director de l'INDEST, el Catedràtic de Sociologia de la UdL Fidel Molina Luque, ha destacat la trajectòria dels diferents grups de recerca, que durant la primera part del matí han fet la primera sessió de treball conjunt presentant les seves línies d'investigació per tal d'augmentar sinèrgies i poder concretar recerques conjuntes. Molina ha expressat que l'INDEST no sols s'ha de centrar en la recerca teòrica i empírica, sinó que té l'objectiu de transferir el coneixement a la societat, és a dir, donar resposta als problemes que l'afecten i la preocupen. En el mateix sentit, Molina ha insistit en la voluntat de servei de l'INDEST, que es posa a disposició de les institucions públiques, els col·legis professionals, els agents socials i les ONG's no sols per establir sinergies de treball, sinó perquè la recerca que es fa en el marc d'aquest centre serveixi per prendre millors decisions polítiques.
En l'acte de presentació pública hi ha hagut una conferència d'Horacio Capel, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, que compta amb un extensíssim currículum, el qual s'ha encarregat de presentar el professor de Geografia de la UdL Joan Ganau. Capel, que ha iniciat la seva dissertació amb una anàlisi de la multiplicitat de significats del terme "territori" - el concepte clau a partir del qual neix l'INDEST -, ha expressat que l'Institut s'ha plantejat una tasca molt ambiciosa, la qual, per tant, requerirà esforç i visió per part dels seus integrants. El mestre, tal com l'ha qualitficat el rector de la UdL, Roberto Fernández, el qual ha presidit l'acte de presentació, ha reclamat la participació de la societat en els àmbits social, polític i econòmic, així com en les planificacions urbanístiques, i ha manifestat que "no es pot seguir fent l'urbanisme com s'ha fet fins ara, només amb els tècnics i els polítics". Així mateix, l'investigador, que posseeix el Prix International de Géographie Vautrin Lud, el màxim guardó en el camp de la Geografia en l'àmbit internacional, ha estat crític amb el sistema neoliberal i ha afirmat que "el consum desmesurat, ens portarà al desastre".
Fotografies: Servei de Reproducció d'Imatge de la Universitat de Lleida