Jornada 11 d'abril de 2024

Lloc: Rectorat de la UdL. Sala de Juntes 2a planta (2.26)

 

PROGRAMA (provisional) DE LA JORNADA

 

9:30-10:30 h. Presentació i conferència

10:40-11:30 h. Comitè Extern: projectes finançats i tasques desenvolupades durant l’any 2023

11:30-11:45 h. Descans

11:50-12:50 h. Visions de l’INDEST (Taula rodona amb recercadors/es juniors i sèniors)

12:55-13:45 h. Debat: La gestió de la recerca a la universitat

13:50-14:00 h. Cloenda

Jornada 11 de desembre de 2023: Presentació dels projectes seleccionats a la Convocatòria 2023 d'Ajuts de l'INDEST per a projectes de recerca

L'objectiu de la Jornada és donar a conèixer els continguts dels projectes seleccionats a la Convocatòria 2023 d'Ajuts de l'INDEST per a projectes de recerca, a la comunitat universitària i permetre que els diferents grups de recerca puguin intercanviar experiències.

 

Data: dilluns, 11 de desembre de 2023

Lloc: Edifici del Rectorat UdL. Sala de Juntes 3a planta (3.31)

 

 

Jornada 11 de març de 2020: 'Mites al voltant de l'educació en ciències socials i humanitats'

Data: dimecres, 11 de març de 2020

 

Lloc: Edifici del Rectorat UdL. Saló Víctor Siurana (2.53) Aula Magna. 

 

 

Descarrega del programa en format PDF clica aquí.

 

Horaris: 

 

MATÍ

 

9:15 h Recepció i registre

 

9:30 h Inauguració de l'acte i benvinguda als estudiants a la Universitat de Lleida.

 

Inauguració acte a càrrec del Magnífic Senyor Jaume Puy Rector de la Universitat de Lleida.

Presentació a càrrec del Senyor Fidel Molina-Luque Director de l'INDEST. 

  

 

Publicitat enganyosa: el màrqueting ens pot fer comprar coses que no necessitem?”, a càrrec d’Eduard M. Cristóbal, professor al Departament d’Administració d’Empreses.

Amb aquesta xerrada veurem si realment el màrqueting i la publicitat tenen el poder suficient per crear necessitats als consumidors, o sigui, si el màrqueting té poder per fer-nos comprar coses que realment no volem... O pot ser la pregunta clau és saber el que realment està comprant el meu consumidor?

 

 

Sociologia i Educació: mites i evidencies científiques ¿Vertader o fals?”, a càrrec de Fidel Molina-Luque, Director de l’INDEST i professor al Departament de Geografia i Sociologia.

Sovint tenim clar que hi ha mites que no són realitat (o les fake news, notícies falses o "postveritats") i realitats que queden demostrades per les evidències científiques. 

Això no obstant, no sempre ho tenim tan clar. Per exemple, sovint a l’entorn de l’educació s’ha dit que per qüestions de diferències entre sexes i, en aquest sentit, de cóm funcionen els hemisferis cerebrals, els homes cursen carreres més científiques i tecnològiques (i a més, es diu que són “dures”, “difícils”) i les dones cursen carreres més de lletres, de cura (infermeria, magisteri) i/o humanístiques i socials (i a més, es diu que són “toves/ soft”, “fàcils”). Són els mites del cervell dret i cervell esquerra, i els de les diferències sexuals entre els encèfals d’homes i dones. Aquestes explicacions no tenen massa en compte els aspectes sociològics de l’educació, com l’entorn social, les expectatives, una socialització patriarcal, desigualtat d’oportunitats i falta d’equitat.

 

 

Superherois envellits, de debò?”, a càrrec de Kateřina Valentová, professora al Departament d’Anglès i Lingüística.

Des de la gerontologia literària, l'objectiu d'aquesta xerrada és el de desmuntar els mites relacionats amb els còmics de superherois. Els protagonistes, tant masculins com femenins, semblen immortals perquè no envelleixen. Si ho fan, tan sols reprodueixen estereotips culturals, perpetrant la imatge negativa de la vellesa, connectada amb la fragilitat i la decrepitud. Dins del gènere dels superherois, es miraran exemples de desafiament d'aquests estereotips.

 

 

Ser historiadora de l’art no serveix per a gran cosa”, a càrrec de Jésica Martí, investigadora i tasadora al Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de Lleida.

El CAEM és considerat un aparador vivent que desmenteix diversos mites sobre els historiadors de l’art com que: la historia de l’art és una disciplina sense sortida professional, els historiadors de l’art no treballen junt amb els restaurador o que les obres d’art són elements sense vida.

Som un servei científic-tècnic del grup ACEM, que col·labora amb la recerca de la veritat històrico-artística, a partir d’estudis mitjançant un equip humà multidisciplinari, al qual hi ha una alta proporcionalitat d’historiadors de l’art de perfils diversos. A més, valoritzem la figura de l’historiador de l’art demostrant la seva utilitat i transversalitat. També, l’aplicació pràctica de la disciplina repercuteix en la posta en valor de les peces que s’estudien. En moltes ocasiones s’aconsegueix la recuperació de patrimoni perdut, a s’ajuda a retornar al seu estat primigeni peces antigues. Inclús s’arriba a descobrir la mà d’artistes en peces que no varen ser signades, o a desmentir signatures apòcrifes. En definitiva, es posa ordre en la autenticitat d’obres que provenen o acabaran circulant a través del mercat artístic, demostrant que al cap i la fi, son alguna cosa més que objectes sense vida.

 

  

ANUL·LADALa immigració: la força del prejudici”, a càrrec de Rosa Benabarre, professora al Departament de Geografia i Sociologia.

Tot i que vivim immersos en un món intercultural, encara és ben estesa la idea que la diversitat cultural és quelcom negatiu. Reflexionarem com els estereotips i els prejudicis existents vers les persones que vénen d'altres cultures actuen com un potent mecanisme social. És necessari una tasca sensibilitzadora activa per frenar les falses concepcions, entenent que és necessari respectar i radicar qualsevol actitud discriminadora.

 

 

Pertenecer a la Unión Europea no vale la pena, a càrrec d’Eimys Ortiz, professora al Departament de Dret Públic (intervenció en castellà).

La UE se percibe como un gigante económico gestionado por burócratas, por tanto, los jóvenes europeos consideran que no les aporta ningún beneficio. Sin embargo, si se ahonda en su vida cotidiana descubrirán que se hallan ciertamente errados. La intervención se centrará en tres asuntos: libre circulación de personas, roaming y euro en el contexto de viajar por la UE y que ocurre cuando se trasladan a un país no miembro.

 

 

10:45 h Cloenda i intervencions del públic.

11:00 h Tancament de l'acte.   

Jornada 8 de novembre de 2019: 'La interdisciplinarietat en ciències socials i les humanitats'

Data: divendres, 8 de novembre de 2019

Lloc: Edifici del Rectorat UdL. Aula Magna Saló Víctor Siurana (2.53) 

 

 
L'objectiu d'aquesta jornada és, d'una banda, presentar els resultats dels projectes de recerca finançats per l'Institut en les convocatòries 2017 i 2018. D'altra banda, la jornada també inclourà la participació de quatre conferenciants convidats perquè ens donin el seu punt de vista sobre cadascuna de les línies de recerca de l'INDEST.
El senyor Joan Majó Cruzate, enginyer i exministre, farà una conferència en el marc de la temàtica de primera línia de recerca de l'INDEST: activitat socioeconòmica i territorial sostenible.
El senyor Carles Manel Macian Villanueva, actual Adjunt al Secretari General d'Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, farà una conferència en el marc de la temàtica de la segona línia de recerca de l'INDEST: mobilitats, transicions i relacions socials.
El doctor Javier Lete Achirica, professor de la Universidad de Santiago de Compostela (USC), farà una conferència en el marc de la temàtica de la tercera línia de recerca de l'INDEST: societat del lleure i consums culturals.
La doctora Maria Elena Fabregat Cabrera, professora de la Universidad de Alicante (UA), farà una conferència en el marc de la temàtica de la quarta línia de recerca de l'INDEST: generacions: infància, joventut i envelliment.

La Jornada científica de l'INDEST: La interdisciplinarietat en les ciències socials i les humanitats compta amb el suport de la Diputació de Lleida per a la seva realització.

 

Descàrrega del programa en format PDF clica aquí.

 

Horaris: 

 

MATÍ

 

9:00 - 9:30 h Inauguració i presentació de la Jornada

 

9:30 - 10:20 h Conferència << Consumo turístico y masificación: análisis desde una perspectiva jurídica >> a càrrec del doctor Javier Lete (Universidad Santiago de Compostela)  

  

10:20 - 10:50 h Presentacions d'informe final de projectes de l'any 2017

 

10:20-10:30 h Desigualtat socioespacial i pobresa a Lleida (1931-2017). GRASE-GESEC

10:30-10:40 h Geografia de les emocions. Territori i Societat

10:40.10:50 h Cap a un nou paradigma dels acords de lliure comerç de la UE.

Possibles repercussions per a les terres de Lleida. Les Nacions Unides i la UE

davant els reptes i les amenaces actuals: governança global, seguretat, desenvolupament i drets humans

  

11:10 - 11:20h Pausa-cafè (Fundació ASPROS "Fem Càtering")

 

11:30 - 12:00 h Presentacions d'informe final de projectes de l'any 2017

 

11:30 - 11:40 h Towards an efficiency analysis of multilingual workplaces: the cases of agro-industry and tourism.

CLA-CARENFA

11:40 - 11:50 h Estudi de l'orientació al mercat de les cooperatives agràries de Catalunya des del punt de vista comercial i turístic. Amb la participació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. TURESCO-FCAC

11:50 - 12:00 h La competitivitat de les cooperatives agràries. Amb la participació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. AECTI-FCAC

 

 

12:25 - 13:15 h Conferència: << Tecnologia i Sostenibilitat >> a càrrec del senyor Joan Majó (enginyer i exministre)

 

 

 

 

TARDA

  

15:15 - 16:00 h Presentacions de l'informe de seguiment dels projectes de recerca de l'any 2018

 

15:15-15:25 h Relación entre inteligencia emocional y rendimiento profesional. GROP-CARENFA-Saint Kolbe University

15:25-15:35 h Anàlisi d'emplaçament del patrimoni natural i cultural català en la ficció audiovisual com a estratègia de promoció. TRAMA-TURESCO-Catalunya Film Commission-Lleida Film Commission

15:35-15:45 h El coneixement del patrimoni industrial en el món educatiu i la societat. Territori i Societat-GRASE-FUOC

 

16:00 - 16:50 h Conferència: << Mobilitats i relacions socials >> a càrrec del senyor Carles Manel Macian (Adjunt al Secretari General d'Igualtat, Migracions i Ciutadania)

 

 

17:00 - 17:15 h Pausa-cafè (Fundació ASPROS 'Fem Càtering')

 

 

17:30 - 18:20 h Videoconferència: << Innovación social para un envejecimiento activo y saludable: la transdiscliplinariedad como estrategia >>  a càrrec de la doctora Maria Elena Fabregat (Universidad de Alicante)

 

 

 

18:40 - 20:05 h Presentacions de l'informe de seguiment dels projectes de recerca de l'any 2018

 

18:40-18:50 h La representació de la maternitat en la ficció contemporània. TRAMA-GESEC-LIPOFRANCUMEPOE-Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la Universitat de Lleida-Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida

18:50-19:00 h Relleu generacional i gènere a les cooperatives agràries de Catalunya. GESEC-FCAC.

19:00-19:10 h Anàlisi de les expectatives de millora de les organitzacions de productors com elements clau del millorament d'eficiència dels sectors agraris i agroalimentaris en clau de present i de futur. Les Nacions Unides i la Unió Europea davant els reptes i les amenaces actuals: governança global, seguretat, desenvolupament i drets humans-FCAC.

19:25-19:35 h Effects of a web-based therapeutic educational intervention for the treatment of pain and poor sleep quality in adult women diagnosed with Fibromyalgia: A mixed methods approach with sequential exploratory design. GESEC-INDEST; GRECS-IRBLleida; Fibrolleida i Centre d'Atenció Primària (CAP) Onze de Setembre

19:35-19:45 h Aproximació arqueològica a les pràctiques agroalimentàries: nexes entre el passat i el present. GIP/3DPatrimoni-INDEST; Grup de Producció Forestal-Agrotecnio

19:45-19:55 h Buscando los valores de referencia "normales" de biomarcadores de daño cardíaco después de sesiones de actividad física. Moviment Humà-INDEST; Grup de recerca translacional vascular i renal-IRBLleida

19:55-20:05 h Estudio y análisis de la biodiversidad de cultivos y del pago verde "Greening" en la provincia de Lleida en el Horizonte de la futura reforma de la PAC Post 2020. Les Nacions Unides i la Unió Europea davant els reptes i les amenaces actuals: governança global, seguretat, desenvolupament i drets humans-INDEST; Grup Agronomia i medi ambient en sistemes agrícoles mediterranis-Agrotecnio

 

 

La Jornada La interdisciplinarietat en les ciències socials i les humanitats compta amb el suport de la Diputació de Lleida per a la seva realització.